Met drie oersterke MAN-trucks en twee motorfietsen trekken we gedurende elf dagen door een prachtig deel van de Sahara. Zélf achter het stuur zandduinen overwinnen en ’s avonds een bivak onder de sterren.

In de ochtend van 18 oktober vliegen we naar Djerba in het zuiden van Tunesië voor een 11-daagse expeditie. Zodra we geland zijn en onze bagage in de persoonlijke kisten aan boord van de trucks hebben geladen kunnen we ons klaar gaan maken voor het doorkruisen van de woestijn. Een eindeloze zee van zand strekt zich voor ons uit. De zeer ervaren Nederlandstalige begeleiding zorgt ervoor dat we op zo goed mogelijke wijze tussen en over de toppen van de duinen navigeren.

Maar we zien meer dan slechts zand. Onderweg komen we langs oude nederzettingen van Bedoeïenen, trekken we door een landschap van bergen, rivierbeddingen en spectaculaire kloven en verbazen we ons over fata morgana’s en de droogte van de Chott El Jerid-zoutvlakte.

Reisinformatie


Vertrek 18 oktober '14
Terugkomst 28 oktober '14
Reisduur 11 dagen
Afstand 2.000 km
Zwaarte Niveau 4

Meld je nu aan!

Zelf achter het stuur


Iedere dag wordt een indeling gemaakt wie wanneer in welke truck plaatsneemt. Hierbij zit je dus ook hele stukken zelf achter het stuur van de vier-, zes- of achtwieler. Iedere cabine biedt plaats aan 3 personen en de 6x6 is uitgerust met een extra hoge cabine waar nog eens 4 personen kunnen genieten van een prachtig uitzicht. Ook is het mogelijk de hele reis of delen daarvan af te leggen op de Yamaha XT 600E motorfietsen, de zandhazen.

Het team waarmee we op weg zijn is perfect uitgerust en heeft tientallen jaren ervaring op het continent. De karavaan is geheel zelfvoorzienend. De grote mechanische overeenkomsten tussen deze MAN KAT I-trucks zorgt ervoor dat, naast de onvermijdelijke lekke banden ook andere dingen gerepareerd kunnen worden. De 8x8 draagt alle denkbare reserveonderdelen met zich mee, mocht een reparatie aan de 12-liter 8-cilinder luchtgekoelde diesels toch onverwacht nodig blijken. De als servicetruck uitgeruste 4x4 heeft een volledig uitgeruste werkplaats aan boord en de 6x6 fungeert als veldkeuken.

Wanneer we aan het eind van de dag een mooie plek uitzoeken voor de overnachting, bijvoorbeeld bij een oase, gaan de tenten op het dak omhoog en komen de lange tafels tevoorschijn. Een reis als deze maak je als team. Onderweg betekent dat scheppen en in de weer met sleeplinten en rijplaten als de truck vast zit, 's avonds help je bij het bereiden van de maaltijd. En dat terwijl we genieten van een zonsondergang boven de eindeloze zandzee en de Melkweg langzaam aan de hemel zien verschijnen.


De laatste twee nachten verblijven we in een mooi resort in Djerba zodat iedereen nog even het zand van zich af kan spoelen. Deze volledige reis, inclusief retourvlucht vanaf Schiphol, overnachtingen, excursies en jouw plek aan boord van de trucks kost € 3.450,- per persoon.

Interesse in deelname?Praktische informatie


Vluchtdata:

Schiphol - Djerba: 18 oktober
Djerba - Schiphol: 28 oktober

Reissom per persoon en wat is inbegrepen:

Deze volledige expeditie, inclusief retourvlucht vanaf Schiphol, overnachtingen, excursies, maaltijden, deskundige Nederlandstalige reisbegeleiding en jouw plek aan boord van de trucks kost € 3.450,- per persoon.
Bijkomende kosten: Alle bedragen zijn per persoon, tenzij anders vermeld.
• Annuleringsverzekering (indien van toepassing)
• Persoonlijke uitgaven: drankjes en souvenirs (in totaal € 100,-)

Uitrusting:

Neem alleen nodige baggage mee, dus wat heb je écht nodig en wat eigenlijk niet. We raden een handige en backpack of plunjezak of schouder/sporttas aan. Weeg je bagage minimaal een dag voor vertrek, het maximale gewicht is 20 kilo. Blijkt dat je meer dan 20 kilo hebt gepakt, maak dan nogmaals een strenge selectie van de inhoud. Voor tips verwijzen we je naar de handige website www.inpaklijst.nl. Zorg dat je bagage wordt beperkt tot één stuk handbagage en één stuk ruimbagage. De luchtvaartmaatschappijen eist dat je naast één stuk handbagage maximaal één stuk ruimbagage met een maximum gewicht van 20 kilo mee mag nemen. Is je handbagage zwáárder dan 7 kilo, of neem je meer dan één stuk ruimbagage mee, dan is het mogelijk dat de luchtvaartmaatschappij hiervoor een extra toeslag rekent.

Wat je nodig hebt:

• Goed ingelopen enkelhoge wandelschoenen vanwege het zachte zand. Vanwege het gewicht het beste te dragen op de heen en terugvlucht
• T-shirts of andere shirts, bijvoorbeeld polo: minimaal 8, maximal 10
• Warme fleecetrui en loszittende en wijde kleding, zwembroek
• een warme thermoslaapzak die je tot rond het vriespunt beschermt tegen de kou
• lichte reisjas, windblocker of bodywarmer. Vanwege het gewicht het beste te dragen op de heen en terugvlucht
• liefst 2 lange afritsbare broeken en 2 korte (beige, niet te donker vanwege de warmte)
• een paar lichte reserve sportschoenen
• Ondergoed
• Sokken: minimaal 2 tot 4 paar per week, liefst geen enkelsokken
• Lichte handschoenen
• Zonnebescherming: Zonnebrand, aftersun, zonnebril + casing, lipcreme, pet, hoed of sjaal, handcreme
• Toiletspullen, klein en in sterke verpakking (er is niet altijd veel water beschikbaar voor uitgebreid wassen): tandpasta, shampoo, zeep, scheersetje, kleine spiegel, een pak natte doekjes
• klein reiskussen en kussensloop (sommige mensen gebruiken kleding om hun kussensloop te vullen)
• Handdoeken: 2 x
• Middel tegen muggen, bijvoorbeeld Deet.
• Zaklamp of hoofdlamp voor tijdens overnachting in de buitenlucht

Reisverzekering:

Een aparte reisverzekering is niet nodig, deze is inbegrepen bij het reispakket.

Financiën in Tunesië:

De Tunesische munteenheid is de Tunesische Dinar (TND). De waarde van 1 Euro is in rond de 2,3 Dinar. Het is niet toegestaan om Dinars mee of terug te nemen. Neem je pinpas en ongeveer € 150,- contant per persoon mee. Je kunt na aankomst op de luchthaven van Djerba een bedrag ter waarde van € 150 pinnen. Verder kun je op Djerba pinnen met een pinpas met Maestro- of Cirrussymbool. De meest betrouwbare bank is de Société Tunesienne des Banques (STB). In de tussenliggende plaatsen zijn er weinig tot geen mogelijkheden om je geld te wisselen. Houd er ook rekening mee dat pinautomaten soms defect zijn. Creditcards worden alleen in dure hotels geaccepteerd. Uitgebreide informatie over de recente wisselkoers vind je op www.wisselkoers.nl. Een handig overzicht van alle beschikbare pinautomaten en van plekken waar je met creditcard kunt betalen vind je op www.mastercard.com. Om fraude tegen te gaan wordt het steeds gebruikelijker - en in de nabije toekomst de standaard - dat je ook je pincode van je creditcard nodig hebt om te kunnen betalen. Alleen een handtekening is dan niet langer voldoende. Zorg dus dat je de pincode van je creditcard weet.

Paspoort:

Bij afloop van de expeditie in Tunesië dient je paspoort nog 3 maanden geldig te zijn. Een Nederlandse identiteitskaart is niet geldig om toegang tot Tunesië te krijgen. Reizigers uit België dienen in het bezit te zijn van een internationale reispas. Voor deze expeditie heb je geen visum nodig. Als reiziger ben je zelf verantwoordelijk om over de juiste reisdocumenten te beschikken, daarom de volgende tip: scan je paspoort en andere belangrijke bescheiden en stuur dit via email naar eigen mailadres. Zo heb je altijd kopieën van belangrijke papieren, bijvoorbeeld in het geval van diefstal of verlies tijdens de expeditie. Bovenstaande richtlijnen gelden voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Reizigers met een andere nationaliteit dienen zelf contact op te nemen met de ambassade of een visumbureau.

Temperatuur in Oktober

Oktober is een van de beste expeditiemaanden in Tunesië. Overdag is het 18 tot 28 °C. Echter kan het ‘s avonds afkoelen en raden we je aan om extra warme kleding mee en een thermoslaapzak mee te nemen.

Tijdsverschil:

Tijdens de expeditie in oktober is het in Tunesië één uur vroeger dan in Nederland

Taal in Tunesië:

Arabisch en Frans.

Gezondheid

Als je gezond bent, conditie hebt en flexibel bent ingesteld kun je aan de expeditie deelnemen. Als je hieraan twijfelt, neem dan contact met ons op.

Fotografie, video en opladen:

Aan boord van de trucks is stroom om je apparatuur met 220V op te laden, ook is er oplaadapparatuur voor gebruik van oplaadbare AA batterijen. Neem voor de zekerheid ook een 12V-USB lader (model sigarettenaansteker) mee voor in de truck. Vraag toestemming voordat je lokale bevolkingen wilt vastleggen.

Contact met het thuisfront:

Het versturen van post naar Nederland vanuit Tunesië kan ongeveer een week tot tien dagen duren. Internationale telefoongesprekken vanuit Tunesië kosten zo’n € 2,- per minuut. Telefoonkaarten bestaan wel, maar kun je in de gebieden waar wij reizen veelal niet gebruiken. Op Djerba, in Douz en Tozeur kun je losse Dinars gebruiken om vanuit een telefooncel te bellen. Vanuit de hotels kan ook gebeld worden maar dit is veel duurder dan uit een telefooncel. Het netnummer voor Nederland is 0031, voor België 0032. Of mobiele telefonie mogelijk is hangt af van je abonnement en het telefoontoestel. Informeer voor vertrek bij je provider. In Douz en Tozeur kun je email berichten versturen en ontvangen. Aan boord van de trucks is een satelliettelefoon beschikbaar in geval van nood.


© 2014 - Trophy Journeys